CONCURREREN OP KWALITEIT
Folieproductie is erg arbeidsintensief en je zou dus verwachten dat dit soort werk voornamelijk in lagelonenlanden wordt gedaan. Maar kwaliteit is zeer belangrijk in deze productie. Snijden moet zonder verloop op de tiende millimeter nauwkeurig om ervoor te zorgen dat andere machines de folies op hoge snelheid kunnen verwerken. Ook met de kwaliteit van lakkeren, metalliseren, lamineren en drukwerk maakt RVFP het verschil.
MEER CAPACITEIT
Jaarlijks gaat er bij RVFP tussen de 500 en 600 miljoen vierkante meter aan bewerkt folie de deur uit. Dit aantal is nog steeds groeiende, daarom hebben ze besloten een vijfde snijlijn te bouwen. Dit wordt min of meer een kopie van de bestaande vier snijlijnen. Min of meer, want in de loop der jaren is er natuurlijk best wel het een en ander veranderd. Dit zowel voor wat betreft inzichten, techniek en regelgeving.
WERKWIJZE
De opgeleverde lijn bestaat uit een EUROMAC snijmachine waarin grote rollen uitgangsmateriaal van 4,5 ton, worden gehangen welke worden versneden en opgerold. Eenmaal klaar, worden de rollen via een ‘uitgiftestation’ verenkeld en gelabeld met barcodes die met de order corresponderen. Vervolgens gaan ze via een rollerband naar een station waar de rollen eventueel worden gekeerd om vervolgens te worden gecontroleerd op dikte en diameter. Ook is dit deel van de lijn voorzien van een pers om de kartonnen kern, die kan uitsteken, te centreren. Tot slot is er een buffersysteem voor de aanvoer van rollen voor de palletiseerrobot. Deze pakt de rollen op met een vacuümgrijper en stapelt ze op de pallet, waarbij de rollen zo gedraaid worden dat alle barcodes in dezelfde richting staan. Uiteraard verzorgt de robot ook de tussenlegvellen en pakt het een nieuwe lege pallet zodra de volle pallet is afgevoerd. De stapelpatronen worden aangestuurd uit ERP en corresponderen met absolute aflegposities (x,y,z) in de robotbesturing.
ONVOORZIENE UITDAGINGEN
De vijfde lijn was geen directe kopie van de andere lijnen, er kwamen wat nieuwe uitdagingen aan het licht. Door aanvullende veiligheidsvoorzieningen waren er lichtschermen en hekken nodig die de bewegingsvrijheid van de operator enigszins beperkten, maar ook de robot had te maken met een flinke beperking in bewegingsvrijheid. In de optimale baan van de robot bevond zich naast een steunpilaar ook een grote verdeelkast. Dat betekende dat het oppakken en afleggen niet met één vloeiende draaiing kon plaatsvinden. In plaats daarvan moet de robot nu eerst de rol richting robotvoet brengen voordat hij zich richting aflegplek op de pallet weer kan strekken.
VOORTSCHRIJDENDE INZICHTEN
Het plan was om zo veel mogelijk te standaardiseren. Toch is in de praktijk een lijn zelden precies het zelfde als zijn voorganger. In dit geval komt dat zoals gezegd enerzijds door layout en aanvullende veiligheidseisen. Maar ook is er een valbescherming toegepast, het buffersysteem verbeterd en een nieuwe koppeling met ERP gemaakt. Voorheen werd de informatie rechtstreeks uit ERP gehaald, tegenwoordig is het een tussenliggend MES-systeem dat alles onderling verbind. De laatste voortschrijdende wijziging is de switch van step 7 naar TIA Portal. Alles van het door Robotize gebouwde deel wordt centraal aangestuurd vanuit een Siemens PLC.
TRANSPARANT FUNCTIONEEL ONTWERP
Flexibiliteit is een van de grote sterktes van een robot. Maar hoe hou je als mens grip op veranderingen die zich tijdens een project voordoen? Volgens Robotize staat of valt dit duidelijke afspraken bij aanvang van het project, met open communicatie tijdens het project en een goed, transparant functioneel ontwerp. Daarnaast is er winst te behalen tijdens de CE-certificering, het doen van de risicoanalyses en het opstellen van het Technisch Constructie Dossier.
AMBITIEUZE TOEKOMSTPLANNEN
Is Royal Vaassen Flexible Packaging met de nieuwe aanwinst helemaal klaar voor de toekomst? “Zou dat niet mooi zijn”, grijnst Ettema, projectleider bij RVFP. “Nee, het grote werk moet nog beginnen. Op korte termijn komt er een nieuwe fabriekshal bij en gaan we de hele logistiek omgooien. Vooralsnog lopen expeditie en productie van alle foliesoorten nog dwars door elkaar heen. Dat is dan weer de keerzijde van een 150 jaar rijke historie. Vaak groeien dingen dan organisch en worden daar ondergebracht waar op dat moment ruimte is. Ook voor de snijlijnen en de robots heeft de ombouw waarschijnlijk consequenties. De kans is groot dat we ze bij elkaar gaan zetten en tot een nieuwe verdeling komen welke producten er op welke lijn gedraaid worden. Hiervoor hebben we aan Robotize een goede betrouwbare partner”.
Vestigingslocatie:
Boogschutterstraat 30
7324 AG Apeldoorn
Postbus 4339 | 7320 AH
Werklocatie / bezoek:
Hamburgweg 18a
7418 ES Deventer
info@robotize.nl