Robotica

Robotize zet robotica in als kerntechnologie voor de flexibele automatisering van productie. De basis is het automatiseren van repeterende handelingen met programmeerbare robots. Robotisering is echter geen doel op zich, maar een middel voor het zo optimaal en efficiënt mogelijk inrichten van flexibele productieprocessen. Met onze brede kennis van robotica en ruime ervaring in robotisering ontwikkelen wij succesvolle automatiseringsoplossingen voor uiteenlopende productie-opgaven.

Uitgebreide mogelijkheden

Robotisering krijgt steeds meer toepassingen in de productieautomatisering. Denk aan het bewerken en assembleren, verpakken en palletiseren, sorteren en controleren van producten. Wij kennen de uitgebreide mogelijkheden van de robot als een programmeerbaar productiemiddel en hebben jarenlange ervaring met de robotisering van productieprocessen. Ons uitgangspunt daarbij zijn altijd de wensen en de specifieke productie-uitdagingen van de klant. De exacte resultaten zijn ook klantspecifiek; ze laten zich globaal samenvatten als verhoging van de efficiëntie en flexibiliteit van productie en verlaging van de kosten en de foutkans. Ook zorgen robotisering en de bijbehorende digitalisering voor meer mogelijkheden om het inzicht in productie te vergroten.

Uitgebreide mogelijkheden - Robotica - Robotize

Verschillende uitvoeringen

Industriële robots kennen heel veel verschillende uitvoeringen met elk hun eigen specificaties en toepassingen. Vanwege hun grote gewicht in combinatie met de hoge snelheden die ze kunnen halen, staan ze vaak opgesteld achter een veiligheidshek of -scherm. Wij hebben uitgebreide kennis van hun eigenschappen, hun sterke punten en hun beperkingen. Voor elk project kiezen we een passende uitvoering, afhankelijk van de specifieke productietaak en -omgeving.

  • Industriële robotarm: Dit is het bekendste type ‘robot’, de arm die superflexibel is en in een relatief groot werkgebied zware producten (tot duizenden kilo’s) kan hanteren. Een robotarm heeft typisch vier tot zes assen, afhankelijk van de bewegingsvrijheid die is vereist bij het manipuleren van producten. Door de robot op een track te plaatsen die als extra as fungeert, wordt het bereik verder vergroot.
Industriële robotarm - Robotica - Robotize
  • Portaalrobot: Als drie vrijheidsgraden volstaan en een groot bereik voor producten zoals plaatwerk wordt vereist, is een portaalrobot die alleen xyz-bewegingen verzorgt een aantrekkelijk alternatief. Het bereik kan klantspecifiek worden geconfigureerd door de lengte in de verschillende richtingen aan te passen.
Portaalrobot - Robotica - Robotize
  • Delta-robot: Dit type robot blinkt uit door zijn snelheid en is geschikt voor het snel verplaatsen van lichte tot zware producten in een lineaire of circulaire beweging. Dit is te danken aan de plaatsing van de servomotoren voor de drie assen. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om uit te breiden met een 4e as voor het roteren van producten of zelfs een extra 5e as die naast roteren ook het tilten van het product mogelijk maakt. De drie- (of meer) assige modellen zijn bij uitstek geschikt voor implementeren van vision tracking. Alle aandrijfdelen zijn bovenop de basisplaat gemonteerd om hogere snelheden mogelijk te maken. Doordat dit model boven de productielijn geplaatst wordt kan dit een aanzienlijke ruimtebesparing opleveren ten opzichte van andere modellen robots.
Delta-robot - Robotica - Robotize
  • SCARA-robot: Deze robot is eveneens snel en heeft met vier assen een beperkt bereik voor lasten tot maximaal 20 kg. Dankzij de plaatsing op een eenvoudige tafel of sokkel is de SCARA-robot goedkoper dan de delta-variant, die een groter frame nodig heeft. Tegenwoordig kent de SCARA-robot ook een hangende versie.
SCARA-robot - Robotica - Robotize
  • AMR/AGV: In de logistiek worden soms robots ingezet die autonoom of automatisch geleid kunnen functioneren. Bekende uitvoeringen als de AMR (autonome mobiele robot) en de AGV (automatisch geleide voertuig) opereren vaak in een vloot; het fleetmanagement kan in de productiebesturing worden geïntegreerd. Voor het verwerken van de producten die ze vervoeren zijn vaak weer afzonderlijke robots nodig.
AMR/AGV - Robotica - Robotize

Samenwerking mens-robot

Bij de automatisering van productieprocessen blijven processtappen vanwege flexibiliteit en efficiëntie soms handmatig ingericht. Voor bepaalde taken kan het zelfs handig zijn om eigenschappen te combineren van robot (betrouwbaarheid, voorspelbaarheid, onvermoeibaarheid) en mens (flexibiliteit, snelheid en intelligentie). Dit vraagt om robots die veilig kunnen samenwerken met mensen, zogeheten cobots (collaborative robots). Wij ontwikkelen slimme productieomgevingen waarin mensen, machines en robots/cobots integraal samenwerken.

Plug & play - Robotica - Robotize

Merkonafhankelijk

Wij werken merkonafhankelijk en zetten robots in van merken als Fanuc, ABB Robotics en Kuka. Met deze leveranciers onderhouden we nauw contact voor het selecteren van de beste robot voor een specifieke toepassing, wat betreft functionaliteit, snelheid en bereik. In hun brede aanbod is altijd een passende robot te vinden. Zo nodig kunnen we bij hen vooraf testen uitvoeren.

Plug & play

Waar dat zinvol is, werken wij met cobots die plug & play inzetbaar zijn: eenvoudig te configureren en veilig te benaderen zonder dat ze achter een hek hoeven te staan. Veiligheid is ook bij cobots een belangrijk aandachtspunt, zeker wanneer ze risicovolle producten (scherp, heet, …) kunnen oppakken. De cobot is niet de ‘heilige graal’ voor elke automatiseringsopgave. Wel kan het een aantrekkelijke optie zijn als een productietaak niet te veel kracht, snelheid en nauwkeurigheid vereist en juist veel flexibiliteit vraagt.

Visiontechniek

Met vision – camera en software – geven we onze robots ‘ogen’ voor het inspecteren en controleren van producten. Door vergelijking van de scanresultaten van het visionsysteem met de specificaties van het product komen afwijkingen aan het licht. Denk aan onjuiste aantallen, ontbrekende onderdelen of verkeerde verpakkingen. Of aan kwaliteitsproblemen zoals beschadigingen en andere gebreken aan producten. Vision maakt snel ingrijpen mogelijk en voorkomt zo verdere schade. Ook kan vision worden gebruikt voor het herkennen van producten, om ze bijvoorbeeld met een robotarm op te pakken en vervolgens in de juiste oriëntatie te positioneren. De visionsoftware gebruikt daarvoor vaak machine learning, een vorm van AI (artificial intelligence). Werken met vision voor productiebesturing en kwaliteitscontrole is een slim idee.

Software

Wij maken eerst een functioneel ontwerp in overleg met de klant en leggen dit vast in een document voordat we gaan programmeren. Daarmee beschrijven we hoe de robot moet functioneren en welke bedieningsmogelijkheden de klant krijgt. Afhankelijk van diens wensen kan een HMI uit één knop bestaan of juist heel veel instellingsmogelijkheden aanbieden. Onze toepassingsspecifieke besturingssoftware kent een standaardarchitectuur met een modulaire structuur, die functionaliteit, communicatie en veiligheid omvat. We hebben uitgebreide kennis van de besturingssoftware van de verschillende typen robot waarmee we werken.

Simulaties

Tijdens de software-ontwikkeling voeren wij simulaties uit. In de meest uitgebreide vorm zetten we een complete digital twin op om het gedrag van de robot uitgebreid te kunnen simuleren. We controleren zo bijvoorbeeld de procesafloop in een productielijn en kunnen die ook optimaliseren. Modelberekeningen aan een afzonderlijke robot moeten duidelijk maken of zijn specificaties voor bereik en snelheid in de praktijk haalbaar zijn. Al deze simulaties helpen ons om voor elke toepassing het maximale aan productiviteit uit de betreffende robot te halen.

Simulaties - Robotica - Robotize

BEHOEFTE AAN MEER INFORMATIE?

Wilt u meer weten over onze robotica oplossingen? Vraag het Erwin via 06 - 868 08 700, 055 - 7600 800 of e.hoeksma@robotize.nl. Wij gaan graag met u in gesprek om de opties te bespreken.

CONTACTGEGEVENS


Boogschutterstraat 30
7324 AG Apeldoorn

Postbus 4339 | 7320 AH
info@robotize.nl

06 - 868 08 700
055 - 7600 800
088 - 8018 070 (service)

Volg ons op LinkedIn
Volg ons op YouTube

ROBOTIZE:

  1. Maakt uw productie sneller, slimmer en constanter
  2. Integreert de oplossing in uw productielijn en -proces
  3. Kijkt kritisch naar haalbaarheid en betrouwbaarheid
  4. Is gespecialiseerd in handelen, verpakken en palletiseren
  5. Verzorgt uw onderhoud en service