Snelheid – Kwaliteit – Flexibiliteit

Nederland heeft huizen nodig, heel veel huizen. Met z’n allen staan we voor een grote nieuwbouw- en renovatie-opgave. De komende jaren moeten er grote aantallen woningen worden gebouwd/verbouwd en daar kan prefab uitkomst bieden. Snelheid is immers geboden, terwijl kwaliteit gewaarborgd moet blijven, want de huisvestingsproblematiek vraagt om duurzame oplossingen. Hierbij is flexibiliteit wel onmisbaar, omdat we geen eenheidsworst willen, maar maatwerk: elk huis verdient een beeldbepalende gevel naar keuze.

Steenstrips - Steenstrip-Applicatie-Machine - Robotize

Unieke oplossing

Robotize heeft een unieke, geautomatiseerde oplossing voor deze uitdagingen, de Steenstrip-Applicatie-Machine (SAM). In de huizenfabriek belegt de SAM gevelpanelen van hout, beton of EPS met strips van minerale of keramische steen. Steenstrips worden in hoog tempo volgens een patroon naar keuze nauwkeurig op de gevel gelijmd. Dat gebeurt met volvlaksverlijming: de hechtingskwaliteit is uitstekend en de voeg is meteen aangebracht. Tijdrovende nabewerking is overbodig.

Steenstrips - Steenstrip-Applicatie-Machine - Robotize

Hoogste productiviteit

Op basis van onze ervaring met uiteenlopende automatiseringsprojecten hebben wij de SAM ontwikkeld en geoptimaliseerd voor snelheid, kwaliteit en flexibiliteit. Dat heeft geresulteerd in een steenstripmachine met de hoogste productiviteit, veel hoger dan de (schaarse) metselaar of een andere machine haalt. Onze SAM kan, afhankelijk van de uitvoering, tussen 16 en 160 strips per minuut leggen en 4 tot 40 panelen per dag afwerken. De maximale afmetingen van een paneel zijn 3,80 m x 12 m.

Steenstrips - Steenstrip-Applicatie-Machine - Robotize

Slimme robotisering

De basis van onze oplossing is slimme robotisering van een dynamisch systeem: een metselrobot en voegrobot in één. Voor de machinebesturing haalt de SAM z’n informatie uit een digitale tekening die met een gangbaar pakket is gemaakt; dit betreft de exacte positie van elke steenstrip. Tijdens productie worden de omgevingscondities (luchtvochtigheid) en procesparameters geregistreerd. Deze informatie leveren we inclusief een foto van het eindresultaat met elk paneel mee aan de klant.

Steenstrips - Steenstrip-Applicatie-Machine - Robotize

Dynamisch proces

Een transportbaan voert een paneel liggend aan en daarop sprayt een lijmrobot gelijkmatig een volledig dekkende lijm (op mortelbasis) naar keuze. Daarbij is ook verlijming op basis van kit mogelijk. Strips worden vanuit een magazijn aangevoerd naar een buffer, waar een scara-robot (robotarm) ze op een transportband legt. Een delta-robot (spider) boven het bewegende paneel pakt de strips stuk voor stuk op en drukt ze in de lijm met een goed gecontroleerde aandrukkracht. Dat zorgt voor optimale hechting en een professionele uitstraling van profiel en voeg.

Steenstrips - Steenstrip-Applicatie-Machine - Robotize

Maximale flexibiliteit

De aanvoer en verwerking van steenstrips hebben wij volledig flexibel ingericht. Ze zijn in elk gewenst verband te leggen, met hele, driekwart en halve strips, in verschillende kleuren door elkaar. Ook hoekstrips, penanten en borstweringen zijn mogelijk. Een 3D-camera bepaalt van elke strip de exacte afmetingen, voor plaatsing op de juiste positie, en controleert op breuk. Bij afkeur wordt een strip automatisch afgevoerd. Flexibiliteit zit ook in de schaalbare uitvoering van de SAM, afhankelijk van de capaciteitsbehoefte in de huizenfabriek en de beschikbare ruimte voor de logistiek rond de machine.

Steenstrips - Steenstrip-Applicatie-Machine - Robotize

Bewezen techniek

Robotize heeft eerder een steenstripmachine gebouwd en opgeleverd. Op basis van de ervaringen hebben wij ons machineconcept verder verbeterd en nog gebruiksvriendelijker gemaakt. We passen bewezen componenten en technieken toe voor handling en transport. Daardoor blijft de onderhoudsbehoefte voor onze machine beperkt; om deze goed te kunnen voorspellen, wordt het gebruik van de verschillende machinecomponenten geregistreerd. Zo houden we de ongeplande stilstand minimaal en de productiviteit maximaal.

Steenstrips - Steenstrip-Applicatie-Machine - Robotize

SAMenvatting

 • Minerale en keramische strips
 • Volvlaksverlijming
 • Hoge kwaliteit
 • Professionele uitstraling
 • Bewezen machineconcept
 • Schaalbaar model
 • Maximale flexibiliteit
 • Minimale arbeid
 • Maximale beschikbaarheid
 • Hoogste productiviteit

CONTACTGEGEVENS

Vestigingslocatie:
Boogschutterstraat 30
7324 AG Apeldoorn

Postbus 4339 | 7320 AH

Werklocatie / bezoek:

Hamburgweg 18a

7418 ES Deventer
info@robotize.nl

06 - 868 08 700
055 - 7600 800
088 - 8018 070 (service)

Volg ons op LinkedIn
Volg ons op YouTube

ROBOTIZE:

 1. Maakt uw productie sneller, slimmer en constanter
 2. Integreert de oplossing in uw productielijn en -proces
 3. Kijkt kritisch naar haalbaarheid en betrouwbaarheid
 4. Is gespecialiseerd in handelen, verpakken en palletiseren
 5. Verzorgt uw onderhoud en service