Robotize integreert drie snijlijnen en een verpakkingsstraat bij Royal Vaassen

Royal Vaasen Flexible Packaging richt zich op de markt voor voedingsmiddelen, de tabak en op de industrie. Denk bij die laatste bijvoorbeeld aan de isolatiepanelen die zijn afgewerkt met gelakte, gecoate en of gelamineerde aluminium folie. Hiervoor verwerkt Royal Vaasen grote rollen papier of folie in kleinere, die weer door de klant verder worden verwerkt.

Voor een van de marktsegmenten wilde Royal Vaassen de productiviteit van het proces zo wijzigen, dat met drie geautomatiseerde snijlijnen zou kunnen worden volstaan. Dit hield in dat afscheid zou worden genomen van twee bestaande snijlijnen.

Robotize integreert drie snijlijnen en een verpakkingsstraat bij Royal Vaassen

Slitten

Sec gaat het bij dit automatiseringsproject om het integreren van een separate verpakkingsstraat en twee snijlijnen – bij een van de twee snijlijnen is een volledig nieuwe robotcel geplaatst – met automatische palletafvoer. De derde snijlijn die al in een eerder stadium door Robotize onderhanden is genomen en nu aangepast is aan de nieuwe eisen moet hierin worden opgenomen.

Slitten - Turret - Robotize

Het productieproces bestaat uit het opdelen van een grote rol papier – de moederrol – in kleinere rollen. Het materiaal van de moederrol wordt in stroken gesneden – in een proces dat officieel slitten heet. Die smallere stroken worden elk afzonderlijk weer op een zogenaamde huls gespoeld. De huls is een kartonnen koker op strookbreedte. De hulzen zitten naast elkaar op een lange as – de ‘turret’ – zodat de geslitte stroken uit de moederrol naadloos op de hulzen kunnen worden gespoeld.

Slitten - Robotize

Voor-oriëntatie en QR code

Aan het eind van dit geautomatiseerde proces plakt een operator een label op elke rol en worden de rollen met een semi-automatische rollenverwijderaar – van de turret gepakt. De rollen worden automatisch gekanteld en komen vlak op een rollenbaan te liggen. De rollen worden vervolgens voor-georiënteerd; de rol wordt zo gedraaid dat het label zich altijd op dezelfde positie bevindt aan de buitenkant van de pallet. Ook wordt de rol gecontroleerd op de juiste dimensies en wordt rol in combinatie met de huls vlak geperst om eventuele hoogteverschillen tussen huls en papier te elimineren.

In een volgende stap wordt aan de binnenzijde van de huls met een laser een QR-code en aanvullende tekst aangebracht. Hierna worden de rollen door een robot van de rollenbaan gepakt en afgelegd op een pallet. Tussen de verschillende lagen rollen legt de robot een kartonnen vel.

Voor-oriëntatie en QR code - Robotize

Palletverpakkingslijn

Hierna wordt de volgeladen pallet met een AGV naar de palletverpakkingslijn gebracht. De pallet wordt in de verpakkingsstraat ter controle gewogen. Is dat het geval dan plaatst een robot een houten deksel op de bovenste laag ter bescherming van de rollen te beschermen tegen de kunststof ‘straps’ die om de pallet worden gewikkeld. Daarna wordt de pallet met folie ‘gewrapt’. Aan twee zijden wordt nog een sticker aangebracht ter identificatie van de pallet die vervolgens met een AGV kan worden afgevoerd. De robot die het deksel op de pallet legt is een ‘tweedehandsje’ van elders uit de productie. Ook de ‘strapper’ is hergebruikt, in tegenstelling tot de ‘wrapper’ die wel is vernieuwd.

Palletverpakkingslijn - verpakkingsstraat - Robotize

Kritische analyse

Wil je de productie op peil kunnen houden met drie in plaats van vijf snijlijnen dan is een kritische analyse van alle handelingen noodzakelijk. De eis die Royal Vaassen op tafel heeft gelegd om de productie op het gewenste niveau te houden is daarom dat de robot in staat moet zijn elke 12 seconden een rol op te pakken en op de pallet te leggen. Verdere automatisering is dan de logische keuze is. Zo werd in de oude situatie aan de binnenzijde van de huls met de hand een sticker met een barcode geplakt ter identificatie van de rol. Nu wordt de informatie in de vorm van een QR-code automatisch – inline – met een laser op de binnenzijde van de huls ‘geschreven’.

QR-code automatisch – inline – met een laser - Robotize

Je moet dan ook niet willen dat de robot zelf een pallet moet pakken. Of zelf de juiste oriëntatie van de rol moet bepalen. Deze functies zijn nu bij de robot weggehaald. De rol wordt nu aan de robot aangeboden met de sticker in een gedefinieerde positie, zodat de robot weet hoe en waar de rol goed neer te leggen.

Ook de taak een lege pallet op de aflegpositie neer te leggen als een volle is afgevoerd, ligt niet meer bij de robots die de rollen palletiseren. Het transport tussen de in totaal drie palletiseercellen en de palletverpakkingsstraat wordt verzorgd door in totaal drie AGV’s van Toyota.

Transport drie AGV's van Toyota - Robotize

Op rolletjes

Veel aspecten die verder gaan dan het gewoonweg plaatsen van een robot zijn door Royal Vaasen en Robotize aan de ‘voorkant’ in de ‘basic engineering’ opgepakt. Het belang van een goede ‘basic engineering’ – de eigenlijke conceptfase inclusief de afweging van alternatieven, de fasering en de wensen en voorwaarden – mag niet worden onderschat, beamen beide partijen. En dan nog zijn aanpassingen niet uitgesloten. Soms zijn die welkom. Zo heeft de keuze voor de AGV’s het enerzijds ook makkelijke gemaakt om deelprojecten rondom de robotcellen af te ronden; je laat de AGV die cel gewoon overslaan en zo kan je stap voor stap verder. En die laatste stap die wordt zoals gezegd dit jaar gezet. Dan zijn de drie snijlijnen en verpakkingslijn optimaal op elk ingespeeld en loopt het ook dit weer keer op rolletjes.

Een uitgebreide versie van deze referentie is hier te downloaden: Op Rolletjes - Royal Vaasen Flexible Packaging - Robotize

CONTACTGEGEVENS

Vestigingslocatie:
Boogschutterstraat 30
7324 AG Apeldoorn

Postbus 4339 | 7320 AH

Werklocatie / bezoek:

Hamburgweg 18a

7418 ES Deventer
info@robotize.nl

06 - 868 08 700
055 - 7600 800
088 - 8018 070 (service)

Volg ons op LinkedIn
Volg ons op YouTube

ROBOTIZE:

  1. Maakt uw productie sneller, slimmer en constanter
  2. Integreert de oplossing in uw productielijn en -proces
  3. Kijkt kritisch naar haalbaarheid en betrouwbaarheid
  4. Is gespecialiseerd in handelen, verpakken en palletiseren
  5. Verzorgt uw onderhoud en service