DUBBELWANDIG ACRYL
Estem specialiseert zich in één specifiek deel van het koelmeubel, namelijk de afdekking. Dit doen ze geheel in eigen productie. De afdekking gebeurde aanvankelijk met glas maar dat is verre van ideaal. Glas is namelijk zwaar en bovendien ontstaat er gauw condens. Estem heeft daarom een krasvaste dubbelwandige acrylvariant bedacht die niet alleen veel lichter is en minder snel beslaat, maar ook veel beter isoleert.
VOLAUTOMATISCHE ROBOTS
Toen Estem haar nieuwe Straight Line-deur aan het grote publiek toonde, bleek de interesse overweldigend. Al snel werd één ding duidelijk. Als heel Europa aan de Estem-deuren wil dan moeten we het zelf doen. De productie van de deuren moest zeer flexibel zijn om met alle maatvariaties om te kunnen gaan. Ook moest het proces zoveel mogelijk in een geconditioneerde omgeving plaatsvinden, omdat het aanbrengen van krasvaste coating een kritiek proces is. Dit moet bij de juiste temperatuur en luchtvochtigheid gebeuren. Dit betekende twee dingen. Estem moet met volautomatische robots aan de bak en er moest een cleanroom komen.
RECHTE LIJN
De assemblage van de dubbelwandige acryldeuren, is naast op maat snijden en het coaten, een delicaat werkje. Tussen de deurdelen moet namelijk een centimeter ruimte gehouden worden voor de isolerende luchtlaag. Om het gewicht laag te houden en toch voldoende stijfheid te hebben, heeft Estem een speciaal carbonframe bedacht. Goed uitlijnen en centreren om de onderverdelen precies op elkaar te krijgen is hierbij belangrijk. Dit gebeurt dan ook met twee robots die aan weerszijde van de machine staan. In de machine wordt het frame in elkaar gezet. Zodra het frame compleet is, pakt een robot een acrylplaat op. Deze wordt even tegen de aanslag gelegd voor positiebepaling. Zodra deze bekend is, kan de robot de plaat met een nauwkeurigheid van 0.1 mm in het frame leggen. Binnen in het frame zit een acryltape, zodat de plaat goed vast zit. Terwijl de ene robot de tweede plaat gaat halen, pakt de robot aan de overzijde van de machine de plaat met het frame op en draait hem om. Na nogmaals kalibreren bewegen de robots naar elkaar toe, drukken het frame en de tweede plaat samen en geven de zojuist op maat gemaakte deur aan een AGV voor verdere afhandeling.”
VERBINDENDE VISIES
Robotize werd gevraagd de systeemintegratie voor haar rekening te nemen. Dat betekende, in het geval van Estem het verbinden van de hardware, maar ook het programmeren van de robots en andere servo-assen en het maken van de koppeling naar bovenliggende systemen. “Het is tijdens zo’n kapitaalintensief project als dit ontzettend belangrijk dat je met de juiste partners werkt”, licht Gert Bouwman de samenwerking toe. “Wij moeten blind kunnen varen op hun expertise, want zelf hebben we de kennis niet in huis. Tegelijkertijd konden we ons geen foute keuzes permitteren. In maart 2017 moesten we draaien en een tweede kans krijgen we niet. Maar het helpt als je dezelfde visie deelt. We kijken naar de lange termijn, zijn gevoelig voor kwaliteit en gebruiken het liefst de laatste stand der techniek. Omdat we hier met een greenfield-situatie te maken hebben – een onbeschreven blad - kunnen we alles perfect afstemmen en rekening houden met waar we over een paar jaar willen staan.
BEHOEFTE AAN MEER INFORMATIE?
Wilt u meer weten over systeemintegratie in uw organisatie? Neem dan even contact met ons op. Wij gaan graag met u in gesprek om de opties te bespreken.
Vestigingslocatie:
Boogschutterstraat 30
7324 AG Apeldoorn
Postbus 4339 | 7320 AH
Werklocatie / bezoek:
Hamburgweg 18a
7418 ES Deventer
info@robotize.nl